Στο ποδόσφαιρο είναι λίγες οι ομάδες που μπορούν να αποδίδουν καλό ποδόσφαιρο για μεγάλο διάστημα. Αυτό είναι που ξεχωρίζει και τις καλές ομάδες από τις πραγματικά μεγάλες. Μια μαραθώνια διαδρομή, όμως, έχει και τα σκαμπανεβάσματα της. Και στον Παναιγειρατικό το γνωρίζουν καλά. Εξάλλου, τέσσερα χρόνια τώρα στον Ελαιώνα, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι μελανόλευκοι κλήθηκαν να διαχειριστούν κάποια «κρίση». Γιατί πολύ απλά, η μπάλα είναι στρογγυλή και κάνει τερτίπια.
Ωστόσο, φέτος οι άνθρωποι της ομάδας έχουν βαλθεί να αλλάξουν τα δεδομένα. Κόντρα στις συγκυρίες. Κόντρα στους τραυματισμούς. Κόντρα ακόμη και στα κενά που δημιούργησαν οι αναπόφευκτοι αποχωρισμοί, ο Παναιγειρατικός προχωράει… αλώβητος! Το Eleonas Shooting Analysis σήμερα επικεντρώνεται στο μεγάλο μυστικό της φετινής σεζόν για τον Παναιγειρατικό, που δεν είναι άλλο από το ίδιο το ρόστερ του. Με άλλα λόγια, το ελιξήριο που τον κρατάει ζωντανό και του δίνει ώθηση να διεκδικεί με αξιώσεις τη μεγάλη διάκριση.
Δεν είναι κρυφό ότι σ’ αυτήν την ομάδα υπήρχε ανέκαθεν ένα συγκεκριμένο πλάνο και συνεχίζει φυσικά να υπάρχει. Ένα μοντέλο λειτουργίας με βάση το οποίο ο ΑΟΠ πορεύθηκε και αποτέλεσε τον κύριο λόγο που υφίσταται με την τωρινή του μορφή. Κατά πολλούς το πλάνο αυτό χαρακτηρίζεται επιτυχημένο, κατά άλλους όχι. Η αλήθεια πάντως είναι ότι σ’ αυτό το πλάνο αποδίδονται τα κύρια γνωρίσματα που διέπουν την «Μαύρη Αρμάδα» και που -ας μη γελιόμαστε- δε συναντάς κάθε μέρα σε ομάδα 8x8. Κυριότερο όλων, βέβαια, είναι ο χαρακτήρας της «παρέας» που η ομάδα φαίνεται να κουβαλάει από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξης της. Κι αν αυτό θεωρούνταν δεδομένο για την αυθεντική παρέα του ’96, δεν ίσχυε καθόλου το ίδιο για την ομάδα που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2008 προκειμένου να ενταχθεί στα πρωταθλήματα της Αθήνας.
Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ομάδα που στηρίχθηκε σε τρεις άξονες. Τρεις άξονες για τους οποίους οι υπεύθυνοι της «Μάυρης Αρμάδας», ηθελημένα ή όχι, εργάζονταν πυρετωδώς όλα αυτά τα χρόνια και οι άξονες αυτοί, φέτος πια, παίρνουν την τελική τους μορφή τελειοποιούμενοι πλήρως. Ο πρώτος από αυτούς δεν είναι άλλος από τον σκληρό «πυρήνα της Αιγείρας». Τον κύριο τροφοδότη του Παναιγειρατικού όλα αυτά τα χρόνια και, όπως πιστεύεται γενικώς, την αιτία που η ομάδα διατηρεί ακόμα αναλλοίωτη την ταυτότητα της. Σ’ αυτόν τον πυρήνα εντάσσονται οι τρεις αδελφοί Μάντζοι (Δημήτρης, Διονύσης και Μάριος) καθώς και οι παλιές «καραβάνες» Ντοάς, Κρεκούκιας και Κατσούρης που από ευγενείς παραθεριστές της ανατολικής Αιγιαλείας, σύντομα μετατράπηκαν σε άξιους πρεσβευτές του αθλητικού ιδεώδους της αχαϊκής κωμόπολης και συνεχίζουν να την εκπροσωπούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Φυσικά πίσω από τον πυρήνα αυτόν υπάρχει μια πλειάδα από ικανούς ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν με τα μελανόλευκα στο παρελθόν αλλά για τον έναν ή τον άλλο λόγο δεν μετέχουν ενεργά πλέον στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας.
Δεύτερος και εξίσου σημαντικός άξονας είναι η λεγόμενη «περιστεριώτικη παροικία». Τα παιδιά εκείνα που γνώρισαν τον Παναιγειρατικό κυρίως μέσω του «ναύαρχου» Κρεκούκια (μόνιμος κάτοικος Δυτικής Αττικής) και αποδείχθηκαν φλέβα χρυσού για την ομάδα. Πρώτος απ’ όλους εντάχθηκε στην «παρέα» ο Δημήτρης Τσιμπούρης, τον Νοέμβριο του 2008 και έκτοτε η περιοχή του Περιστερίου εξελίχθηκε στο επίνειο των Αιγειρατών στην Αττική. Ακολούθησε ο Κώστας Πάτσης τον Σεπτέμβριο του 2009 ενώ το φλερτ με την «παροικία» απέφερε την ένταξη δύο ακόμη μελών στις τάξεις του Παναιγειρατικού την σεζόν 2010-2011, του Τάκη Φιριππή και του Χάρη Ερμείδη. Τελευταίος αλλά όχι λιγότερο χρήσιμος, ο Φώτης Τριβιζάς που προστέθηκε φέτος στο ρόστερ και δεν είναι λίγες οι φορές που η ομάδα βασίστηκε στις υπηρεσίες του κάτω από τα γκολ ποστ. Η παρουσία όλων αυτών των παιδιών, βέβαια, στο σύλλογο μόνο τυχαία δεν ήταν καθώς, όπως αναφέρθηκε, οι ήδη στενές σχέσεις με ορισμένους εκ των μελανόλευκων συντέλεσε γρήγορα στο να θεωρηθούν πρόσωπα εμπιστοσύνης και κατά συνέπεια να μοιραστούν με τα υπόλοιπα παιδιά σχεδόν αμέσως το υψηλό αίσθημα ευθύνης στον αγωνιστικό τομέα.
Και τέλος, έναν ακόμη πολύτιμο άξονα αποτελούν οι αποκαλούμενοι «φίλοι πρώτου βαθμού» της ομάδας. Και τους αποκαλούμε έτσι λόγω των στενών σχέσεων που διατηρούσαν εκ των πρωτέρων με ορισμένους Αιγειράτες, πράγμα που άνοιξε και τον δρόμο για την ομαλή ένταξη τους στην ομάδα. Σ’ αυτήν την κατηγορία ανήκουν, από την εκκίνηση της πορείας των Αχαιών στο λεκανοπέδιο της Αττικής, οι Λάμπρου, Σαραντουλάκης, Πατερομιχελάκης και Μπούρας ενώ τον Οκτώβριο του 2011 η λίστα αυξήθηκε με την προσθήκη του Μητρούση. Το σήριαλ με τον τελευταίο θέλει την ιστορία να ξεκινάει από το καλοκαίρι του ‘09 και τον διακαή πόθο του Γιώργου Ντοά να τον φέρει στην ομάδα, όμως η ευπάθεια στα γόνατα του "Greg" λειτούργησε ανασταλτικά τότε για να συμβεί κάτι τέτοιο. Η συμβολή αυτών των παιδιών πάντως, όπως και αρκετών άλλων που ανήκουν στην ίδια κατηγορία και δεν υπάρχουν στο φετινό ρόστερ, είναι πολύ σημαντική όσον αφορά την προσπάθεια του ΑΟΠ να εδραιωθεί στο πρωτάθλημα του Ελαιώνα και παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, που παρουσιάζονταν κατά καιρούς, συνεχίζουν να υπηρετούν πιστά την ομάδα.
Βάσει λοιπόν των τριών αυτών αξόνων, ο Παναιγειρατικός φέτος μπορεί να λειτουργεί με οργάνωση και μεθοδικότητα, που πολλές ομάδες θα ζήλευαν, ευελπιστώντας πως η σεζόν τού επιφυλάσσει το καλύτερο κομμάτι της για το τέλος. Η ομάδα αντεπεξήλθε καλά ως εδώ. Είναι γενική η παραδοχή ότι με την απαραίτητη προσοχή θα μπορούσε ακόμη καλύτερα. Το πρωτάθλημα, όμως τώρα πλησιάζει στην κρισιμότερη καμπή του. Και στο αιγειράτικο "στρατόπεδο" δεν υπάρχει καμία όρεξη για "κοιλιές" και "ξεφουσκώματα". Άλλωστε το είπαμε. Η διάρκεια είναι αυτό που ξεχωρίζει τους απλά καλούς απ' τους μεγάλους… Να έχετε όλοι Καλό Πάσχα!
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΑΟΠ 2011-2012(Σε 17 αγώνες πρωταθλήματος)
ΤΕΡΜΑΤΑ
1. Γρηγόρης Μητρούσης 30 τέρματα
2. Ζαχαρίας Σαραντουλάκης 19 τέρματα
3. Χάρης Ερμείδης 15 τέρματα
4. Δημήτρης Τσιμπούρης 9 τέρματα
- Φαίδων Πατερομιχελάκης 9 τέρματα
6. Φίλιππος Κρεκούκιας 4 τέρματα
7. Μάριος Μάντζος 3 τέρματα
- Κώστας Πάτσης 3 τέρματα
9. Τάκης Φιριππής 2 τέρματα
Αυτογκόλ: 3 τέρματα
ΣΥΝΟΛΟ: 97 τέρματα
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
1. Ζαχαρίας Σαραντουλάκης 17 συμμετοχές
2. Κώστας Πάτσης 15 συμμετοχές
3. Γρηγόρης Μητρούσης 14 συμμετοχές
- Μάριος Μάντζος 14 συμμετοχές
5. Δημήτρης Μάντζος 13 συμμετοχές
- Δημήτρης Τσιμπούρης 13 συμμετοχές
7. Τάκης Φιριππής 12 συμμετοχές
8. Γιάννης Λάμπρου 11 συμμετοχές
- Φαίδων Πατερομιχελάκης 11 συμμετοχές
10. Χάρης Ερμείδης 9 συμμετοχές
- Γιώργος Ντοάς 9 συμμετοχές
- Διονύσης Μάντζος 9 συμμετοχές
13. Φίλιππος Κρεκούκιας 8 συμμετοχές
14. Πέτρος Κατσούρης 7 συμμετοχές
15. Φώτης Τριβιζάς 6 συμμετοχές
16. Άρης Μπούρας 2 συμμετοχές
17. Στέλιος Διακογιάννης* 1 συμμετοχή
*Ο Διακογιάννης δεν ανήκει στο ρόστερ αλλά έκανε μία έκτακτη συμμετοχή στο παιχνίδι του α’ γύρου με το Κουρδιστάν ως τερματοφύλακας.
Eleonas Shooting Analysis